Garden Room

The Garage and Garden Room was built as the first phase for the Chalk Wall House project. Undertaken as a self-build project it served as temporary on-site living accommodation for the clients whilst the main house was being constructed. Allowing them to live on site, the garage end was fitted with a temporary kitchen and  contained a living area, whilst the en-suite garden room provided a large bedroom and study space. 

Timber framed and clad with Western Red Cedar wooden shingles, the building expresses the two volumes with different roof pitches. The shallower of the two faces the main house and was designed to be part of the garden, covered with wildflowers, whilst the steeper pitch has an EPDM membrane allowing it to capture rainwater. This feeds a giant recycled orange juice container tank concealed by the hedge behind! 

Once the main house was completed the building was changed to act as a workshop space and garage to the front, and a summer house to the rear. The en-suite room has flexible furniture which enables it to be used as a guest bedroom, craft room, garden dining space, and grandchildren's play space.